01. Elektrisch vervoer in cijfers

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt maandelijks een overzicht samen van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland in cijfers, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De afgelopen jaren is het aantal geregistreerde elektrische voertuigen in Nederland flink toegenomen.

In 2011 waren er slechts 1.658 elektrische voertuigen geregistreerd (personenauto’s, bedrijfsauto’s, bussen, driewieligen en motorfietsen). Inmiddels rijden er ruim 64.000 volledig elektrische auto’s en ruim 96.000 plug-in hybride auto’s rond (per 31 juli 2019). Bekijk het actuele (maandelijks bijgewerkte) overzicht van RVO.

Doelstelling van de Rijksoverheid
De Rijksoverheid stimuleert elektrisch rijden. In het regeerakkoord staat het streven dat uiterlijk 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Het Spark City-model van TU Eindhoven geeft een verwachting van de groei van het aantal elektrische voertuigen in Nederland. Dit model voorspelt dat Nederland in 2030 bijna 3 miljoen elektrische voertuigen heeft.

Cijfers over (publieke) laadinfrastructuur
Als we kijken naar het aantal laadpunten in Nederland laten de cijfers van RVO zien dat er ruim 42.000 publieke en semi-publieke laadpunten zijn en ruim 1400 publieke en semi-publieke snellaadpunten (per 31 juli 2019). Meer informatie en de actuele cijfers van RVO.